Kunststof spuitgieten  

Kunststof spuitgieten is de meest gebruikte verwerkingstechniek van thermoplasten (in het Engels ook wel plastic genoemd) en is met name interessant bij hogere productievolumes. Alhoewel het woord “hogere” al impliceert dat andere verwerkingstechnieken, zoals 3D printen, rotatiespuitgieten en CNC-verspanen, beter geschikt zijn bij lagere productievolumes, is het kantelpunt niet altijd eenduidig te noemen. Wanneer kiezen voor kunststof spuitgieten, ofwel plastic spuitgieten?

Minder materiaalverlies met kunststof spuitgieten

Het hangt namelijk van meer factoren af dan enkel het productievolume, zoals bijvoorbeeld de grootte van het product, de complexiteit van de geometrie en de kostprijs van het grondstof (granulaat). Enkel inzoomend op de laatste factor, geniet kunststof spuitgieten de voorkeur boven CNC-verspanen, aangezien er bij kunststof spuitgieten minder materiaalverlies optreedt. Wanneer de spuitgietmatrijs is uitgerust met een aanspuiting middels een hotrunner systeem is het materiaalverlies zelfs praktisch nihil. Maar zelfs dan spelen de andere factoren nog steeds een rol bij het maken van de keuze van de manier van produceren.


Is uw product ontwerp geschikt voor kunststof spuitgieten?

Kunststof spuitgieten bij VDL GL Plastics

Spuitgieten kunststof 2 componenten: nóg meer mogelijkheden en besparing

Voor bepaalde kunststof spuitgietproducten zijn 2 injectiestappen nodig. Dit noemen we het spuitgieten van kunststof met 2 componenten, ofwel 2K spuitgieten. Het spuitgieten van kunststof met 2 componenten is een methode waarbij twee thermoplastische kunststoffen in dezelfde spuitgietmatrijs worden gespoten. De kunststoffen hebben verschillende eigenschappen, kleuren of niveaus van hardheid. Allereerst werkt deze manier van produceren efficiënter omdat er geen assemblage na het spuitgieten benodigd is. En dat bespaart. Bovendien is er meer mogelijk met uw product. Zo kunnen producten met een harde kunststof bijvoorbeeld gecombineerd worden met een zachte kunststof die dient als afdichting (bijvoorbeeld een deksel). Denk bijvoorbeeld aan het combineren van polycarbonaat spuitgieten (een hard materiaal) met andere, zachtere kunststoffen zoals TPE.

Al onze spuitgiettechnieken

Eén toeleverancier voor uw kunststof spuitgietproducten

Binnen onze onderneming hebben wij de beschikking over maar liefst 40 spuitgietmachines, met een sluitkracht uiteenlopend van 30 ton tot en met 1000 ton. Onder andere door dit machinepark zijn wij in staat om kleine, zeer precieze technische onderdelen te spuitgieten, maar ook grote zichtproducten met een perfecte visuele oppervlakte-afwerking.

Sinds de oprichting van ons bedrijf in 1988 zijn we bezig met verschillende vormen van kunststof spuitgieten. Alhoewel de massa nog steeds “normaal” spuitgietwerk betreft, kunnen we stellen dat wij een aantal van deze specifieke spuitgiet methodieken inmiddels tot in perfectie beheersen. Wij hebben ons dan ook gespecialiseerd in de volgende vormen van kunststof spuitgieten:

Meer weten over het kunststof spuitgieten van uw product?

Onze engineers vertellen u graag hoe wij uw kunststof spuitgietproducten efficiënt en kwalitatief hoogwaardig produceren. Neem contact op voor meer informatie.

Vraag vrijblijvend een offerte aan