2K spuitgieten: efficiënt en voordelig spuitgieten met 2 materialen van kunststof

Voor bepaalde producten hebben we voor het spuitgieten 2 injectiestappen nodig. Dit noemen we 2K spuitgieten (lang: tweecomponenten spuitgieten). In het Engels wordt gesproken over 2k injection molding of 2k molding. Bij 2K spuitgieten worden twee materialen met verschillende eigenschappen, kleuren of niveaus van hardheid in één spuitgietproces verwerkt tot één eindproduct.

Met 2K spuitgieten wordt een eventuele assemblage-stap voorkomen om beide soorten kunststof aan elkaar te verbinden. Dit werkt natuurlijk kostenbesparend. Andere overwegingen om te kiezen voor 2k spuitgieten, zijn de ontwerpeigenschappen van uw spuitgietproduct of er wordt simpelweg vanwege esthetische voorkeur gekozen voor deze techniek. Hieronder leest u over de voordelen van 2k spuitgieten.

2K spuitgieten schematische uitleg

De voordelen van 2k spuitgieten

Bij 2K injection molding kunnen we met één meerdere afzonderlijke aanspuitingen een kunststof in de matrijs spuiten. Dit geeft een zeer precieze scheidingslijn tussen de verschillende materialen, denk hierbij aan het verschil in materiaalhardheid of verschil in kleuren bij kinderspeelgoed.

Grotere ontwerpvrijheid door 2k spuitgieten

2K spuitgieten is perfect voor combinaties van harde en zachte kunststoffen, maar ook als u 2 kleuren kunststof in één product wilt verwerken. Voorbeelden van 2K spuitgieten zijn producten van een harde kunststof met bijvoorbeeld een 2e zachte kunststof rand die dient als afdichting (zoals bijvoorbeeld een deksel). Via tweecomponenten spuitgieten produceren we complete producten in 2 stappen. Bekende voorbeelden zijn o.a. handvatten van fietsen, tandenborstels met een harde steel en een zachte greep, bediening knoppen etc.

Esthetische voorkeur

De 2K spuitgiettechniek kan uit esthetisch oogpunt aantrekkelijker zijn omdat de 2 componenten naadloos op elkaar aansluiten zodat een product in 2 kleuren uitgevoerd kan worden. De perfecte hechting van beide componenten ontstaat doordat de materialen in elkaar versmelten, of doordat de componenten zo zijn opgebouwd dat het materiaal zich mechanisch hecht. Wellicht wilt u een spuitgietproduct met meerdere materialen, maar is het juist niet gewenst dat deze zich hechten. Ook dit kunnen wij mogelijk maken. Onze engineers monteren dan spelingsruimte in de matrijs. 

Kosten besparen 

Doordat met 2k spuitgieten montagestappen samengebracht worden tot één spuitgietproces, valt de kostprijs van uw product vaak lager uit. 

Minder kans op beschadiging 

Doordat handmatige assemblage wegvalt bij 2k injection molding, is er minder risico op beschadiging aan beide componenten. 

Gebruiksvriendelijkheid 

Bij de ontwikkeling van producten is gebruiksvriendelijkheid een belangrijk aspect. Hard kunststof ligt niet lekker in de hand en kan ook in andere situaties als onprettig ervaren worden. Gebruikscomfort van harde kunststoffen kan verhoogd worden door het toevoegen van randen of omhulling van zacht kunststof. Dit wordt gedaan met behulp van tweecomponenten spuitgieten. 

De nadelen van 2K 

De eenmalige investeringskosten van 2k spuitgieten liggen hoger dan bij een enkelvoudig spuitgietproces. Deze kosten zijn echter bij een productie met hogere oplage snel weer terugverdiend.

Bovendien zijn niet alle kunststofcombinaties mogelijk, omdat sommige kunststoffen onvoldoende aan elkaar hechten.

Speciale matrijzen met 2 productholtes

Om 2k spuitgieten mogelijk te maken, bouwen we matrijzen met productholtes met afzonderlijk af te sluiten kamers. Tijdens het productieproces injecteren we eerst kunststof in de ene kamer van de productholte. Als dat uitgehard is, draait de matrijs en spuiten we kunststof in de andere kamer tegen het materiaal  dat in de eerst kamer is gevormd.

VDL GL Plastics, uw spuitgietpartner voor 2K spuitgieten

2K spuitgieten biedt bij complexere producten veel voordelen ten opzichte van enkelvoudig spuitgieten. Het helpt effectief kosten te reduceren, assemblagetijd te verminderen, materiaaleigenschappen te combineren en een sterke verbinding tussen materialen te maken.

Wij zoeken graag voor u uit of 2k spuitgieten de juiste oplossing is voor uw product. Blijkt een andere oplossing beter te passen? Dan beschikken we over ruime expertise om dit voor u te realiseren. Bij VDL GL Plastics hebben we ons immers gespecialiseerd in verschillende technieken. Lees hieronder welke dat zijn:


VDL GL Plastics is dé specialist op het gebied van 2K (2 componenten) spuitgieten. Wij hebben een groot aantal volledig geautomatiseerde productielijnen in huis, waardoor we experts in 2K spuitgieten zijn geworden.’ Zo zorgen we ervoor dat het eindproduct precies aan uw verwachtingen voldoet.

Vraag een offerte aan voor 2K spuitgieten of andere technieken