Duurzaamheid bij VDL GL Plastics

Bij VDL GL Plastics richten we ons op meer dan alleen het creëren van kunststof producten. Zo staat bij ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij al onze activiteiten centraal. We vinden het welzijn van mens, milieu en maatschappij namelijk enorm belangrijk. Op allerlei gebieden binnen VDL GL Plastics vindt u die focus op het gebied van duurzaamheid terug. We hebben daarbij een onderverdeling aangebracht op basis van drie hoofdonderwerpen:

  • Slim ontwerpen
  • Duurzaam produceren
  • Materiaal reduceren
rethink-transpa-black_YXJfMjUweDI5Ml9kXzFfcG5nXy9fYXNzZXQvX3B1YmxpYy9kdXVyemFhbWhlaWQ_b1cea6f8.png
 
 
 
 
 
 
 
 
Slim ontwerpen

Bij de ontwikkeling van onze producten proberen we de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Zo hebben we uit de recyclestromen van flessendoppen een lichtgewicht GL Raster ontwikkeld waarmee grondversteviging kan worden gerealiseerd. Deze duurzame oplossing past beter in de natuur want het zorgt voor het behoud van de leefruimte voor micro-organismen, beschermt de wortels van planten en bomen en laat regenwater door. Andere voorbeelden van duurzaam ontworpen producten zijn:

  • het produceren van displays van post-consumer gerecycled ABS waardoor er minder CO2-uitstoot plaatsvindt
  • het ontwikkelen van producten uit bioplastics (plastic gemaakt uit natuurlijke producten)

Duurzaam produceren
Het aantal manieren waarop we duurzaam produceren is bij VDL GL Plastics ook zeer uitgebreid. Zo gebruiken we het retourwater van het koelsysteem van onze machines voor de vloerverwarming in het magazijn. Ook hebben we een groot aantal hydraulische machines vervangen door elektrische machines. En bij de kunststof haspel die als verpakking dient voor één van onze klanten maken we gebruik van een granulaat dat afkomstig is uit gerecyclede, oude televisiebehuizingen.

Materiaal reduceren
Ook waste reduction is voor ons een zeer belangrijk onderwerp zodat we onze impact op het milieu tot een minimum kunnen beperken. Zo vangen we uitval bij de productie op waardoor we het samen met virgin materiaal weer kunnen hergebruiken. Ook leveren we diverse (afval)materialen terug aan recyclebedrijven.

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan contact met ons op zodat we u er alles over kunnen vertellen.

Hieronder ziet u slechts een kleine greep uit de vele duurzame initiatieven die binnen onze onderneming in praktijk zijn gebracht.

Oliekoeling voor vloerverwarming magazijn

Omdat de olie van de machines warm wordt bij het produceren moet dit gekoeld worden. Het koelsysteem voert koelwater aan rond de 24°C. Dit koelwater wordt door een oliekoeler gepompt in de machine. Het water dat retour komt is rond de 30°C.

Bij het ontwerpen van het nieuwe koelsysteem van de machines is nagedacht over de restwarmte die de machines uitstoten. Voordat het retourwater terug naar het buffervat gaat stroomt het door een warmtewisselaar die is aangesloten op de vloerverwarming van het magazijn.

De warmte van het retourwater is genoeg om het gehele magazijn op temperatuur te houden zonder bijverwarming. Het rondgaan van het koelwater is tevens een gesloten circuit. Er wordt enkel hulpstof toegevoegd om het water op de juiste waarden te houden en corrosie te voorkomen.

Retail multidisplay

Voor één van onze klanten worden displays geproduceerd van ABS. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt is post-consumer recycled ABS. Deze kunststof kan meerdere malen gerecycled worden. Als voordeel heeft dit dat er minder CO2 uitstoot plaatsvindt. De levensduur van een display is minstens 3 jaar. Ten opzichte van een gevouwen kartonnen display die vaak maar één keer wordt gebruikt wordt een CO2 reductie van ongeveer 90% bereikt. Hierin zijn ook de transportuitstoot en ABS emissiefactoren meegerekend.

LED Verlichting assemblage en productie

Al enige tijd zijn de productiehal en assemblagehal uitgerust met LED verlichting. Dit heeft ten opzichte van de oude verlichting een energieverbruik reductie opgeleverd van 63%. Op het totale energieverbruik van VDL GL Plastics heeft dit een impact gehad van 4,5%. Buiten de winst op energieverbruik geeft de LED verlichting duidelijkere belichting.

Plaatsen Silo’s

Bij VDL GL Plastics zijn 3 nieuwe buitensilo’s geplaatst. Deze silo’s hebben een inhoud van 77 m³ waardoor ze ruim 42.000 kilo grondstof op kunnen slaan. De capaciteit van beide silo’s bij elkaar is dus ruim 84.000 kilo. De aanschaf heeft twee voordelen op het gebied van milieu impact:

  1. Doordat er grotere hoeveelheden kunnen worden opgeslagen hoeft er minder vaak getransporteerd worden. Wanneer er grotere hoeveelheden materiaal worden afgenomen van 20.000 kilo hoeft er “maar” vier keer getransporteerd worden voor 84.000 kilo. Dit kan met de aanschaf van de silo’s in één keer. De reductie in uitstoot is afhankelijk van de leverancier maar de uitstoot is nu maar 25% ten opzichte van de oude situatie.
  2. De grondstof kan vanuit de vrachtwagen in de silo’s worden gelost en vanuit de silo’s kan dit verder worden verwerkt en getransporteerd naar de machines. Dit heeft als voordeel dat de grondstof niet meer verpakt hoeft te zijn of intern getransporteerd moet worden.

Haspel gemaakt van recycled Kunststof

Al geruime tijd worden doelmatige circulaire oplossingen toegepast bij VDL GL Plastics. Eén voorbeeld hiervan is de verpakking één van onze klanten, te weten een haspel. Het granulaat dat wordt gebruikt voor deze haspels wordt gemaakt van oude televisie behuizingen. De behuizingen worden gedemonteerd, grof gemalen en gewassen (foto 1 en 2). Vervolgens worden de grove korrels fijn gemalen en gezeefd. Deze korrels zoals op foto 3 worden gedroogd en opgeslagen. Dit granulaat dient als grondstof voor de haspels. We produceren deze haspels op onze locatie om extra vervoer en dus CO2 uitstoot te voorkomen. De verpakking zoals op foto 4 dient als buitenzijde van de haspels zoals op foto 5.

Voor de dichtstbijzijnde klanten wordt de verpakking geretourneerd om opnieuw te gebruiken als verpakking van de reel. Voor de klanten op langere afstand wordt de verpakking opnieuw gemalen waardoor er opnieuw granulaat ontstaat.